Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kullancsokkal kapcsolatos tévhitek

Kullancsokkal kapcsolatos tévhitek

A kullancsok okozta betegségek igen komolyak lehetnek, de sajnos az állattartók körében elterjedt tévhitek miatt sokan elbagatellizálják a következményeket.

Általános tévhitek:

Csak erdős vagy magas fűvel borított területeken lehetnek kullancsok: Valójában a kullancsok bármilyen élőhelyen előfordulhatnak, a fűszálak fonákján kapaszkodnak fel, vagy cserjeszintről zuhannak rá áldozataikra. Nem kell tehát erdőbe menni, de még fák sem kellenek a kertbe ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk. Ráadásul, gazdaállatok közelében biztosan jelen vannak, például a parkokban, kertekben vagy akár városi területeken is.

Kullancsok csak nyáron és tavasszal aktívak: Bár nyáron és tavasszal nagyobb a kullancsok aktivitása, ezek az élőlények az év bármely szakában fennmaradhatnak fagyzugos helyeken, főleg nagyobb városokban, de lakott területeken kívüli védett helyeken is.

Az összes kullancs betegséget terjeszt: Bár a kullancsok bizonyos betegségeket, például Lyme-kórt vagy agyhártyagyulladást terjeszthetnek, nem minden egyes kullancs fertőz.

A kullancsok azonnal megtapadnak a bőrön és rögtön fertőznek: A kullancsoknak időbe telik, hogy megtapadjanak a bőrön, és a fertőzéshez általában hosszabb ideig (néhány órát) kell a bőrön tartózkodniuk.

A kullancsok a kutya vagy macska szőréből könnyen eltávolíthatók: A kullancsok eltávolítása fontos, de ezt óvatosan kell elvégezni, hogy ne hagyjunk fejmaradványt a bőrben, ami fertőzést okozhat.

A kullancsok csak kutyákra és macskákra veszélyesek: Bár a kutyák és macskák gyakran célpontok, az emberek is könnyen megfertőződhetnek kullancscsípéssel.

Fontos tudni, hogy, hogy kell eltávolítani a kullancsot, mik a csípés tűnetei, milyen betegségeket terjeszt, hogy lehet védekezni ellene.

Betegségek

A kutyára egyik legveszélyesebb, magas lázzal és vérfesték-vizeléssel ( sötétbarna vizelettel), járó, köznyelven gyakran csak "kullancsfertőzésként" aposztrofált betegséget a Babesia Canis nevű egysejtű vörösvértest-élősködő okozza, ez az emberre nem veszélyes, de a kutya akár napok alatt belepusztulhat a betegségbe, ha nem jut időben állatorvoshoz. A másik, a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium, elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget okoz, és az embert is fertőzheti! A kullancs által terjesztett kórokozók kizárólag kullancscsípés útján juthatnak be a szervezetbe, tehát kutyáról kutyára vagy kutyáról emberre nem terjednek. Nem minden kullancs fertőzött ezekkel a mikrobákkal, de mindegyik egy potenciális fertőzési forrás!

A kullancs eltávolítása

Ha kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott azt eltávolítani. Sose alkalmazzuk azt a népi módszert, hogy bekenjük a bőrben lévő kullancsot zsírral, olajjal, krémmel, mert a rovar légzőnyílásának eltömésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs, fertőző anyagait még könnyebben bejuttatja az állatba.

Kullancs csipesz

A kullancs kézzel történő összenyomása, kihúzása, kicsavarása nem ajánlott, hiszen a kullancs hosszabb ideig tartó gyötrésével csak megnöveljük a mikrobákkal történő fertőződés esélyét – nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.

Ha beszakadt a feje

Néha előfordul, hogy a kullancs kiszedése során beszakadt a feje. Ez közel sem akkora probléma, mint amekkora ijedtség kíséri. Az állat szervezete, enyhe gyulladásos reakció kíséretében kilöki a bent maradt testrészt.

A kullancs kiszedését követően mindenképpen indokolt kedvencünket fokozott figyelemmel kísérni, akár állatorvosnak megmutatni, még akkor is, ha magunk semmi kórosat nem tapasztalunk, mert sokszor, mire a tünetek kialakulnak, már késő.

A kullancs által terjesztett betegségek gyógyítása

A kullancs által terjesztett betegségek közül a Lyme-kór ellen létezik megelőző védőoltás, melyet a kezdeti, két, 4-6 hetes különbséggel történő alapimmunizálást követően évente kell állatorvosunkkal beadatni.

A Babesia ellen védőoltás nincs forgalomban Magyarországon. A kullancs és az általa terjesztett betegségek elkerülésére legjobb, ha magával a kullanccsal történő fertőződést előzzük meg.

Megelőzés

A megelőzéshez nagyon sokféle készítmény érhető el állatorvosi rendelőkben, illetve állatpatikákban, szájon át adandó tabletták, nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények, nyakörvek, spray-k formájában. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeknek a készítményeknek szigorúan ajánlott alkalmazási módja és dózisa van, ezért érdemes konzultálni az állatorvossal a legmegfelelőbb készítmény kiválasztása és alkalmazása előtt.

Mindig győződjünk meg arról, hogy a vásárolt készítmény kullancs ellen is hatékony, és az állat korának, testméretének megfelelő. Kérjünk tanácsot állatorvosunktól, hogy mit tart a legmegfelelőbbnek kedvencünk számára, figyelembe véve az egyéni és környezeti adottságokat is.

Gondolhatnánk, hogy a kullancs elleni szerek valamiféle "védőburkot" képeznek az állat körül, és a kullancsok ezek védelmében a közelébe sem jutnak, ám ezek a készítmények nem így működnek. Egyrészt léteznek ún. kontakt mérgek, melyekhez az kell, hogy a kullancs közvetlenül érintkezzen a hatóanyaggal, amely megfelelő mennyiségben rákenődve elpusztítja. Ehhez tehát a kullancsnak egy ideig az állaton kell tartózkodnia. Illetve vannak olyan hatóanyagok, szerek, amelyek esetében a kullancs vérszívása során veszi fel a szervezetben jelenlevő, számára végzetes szert.

Sajnos, 100%-os készítmény nem létezik. A leggondosabb védelem, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat fertőződés.

Jelenleg elérhető leghatékonyabb készítmények a tabletták! Az állat súlyának megfelelő terméket szükséges a leírásában szereplő időközönként alkalmazni. Ízesített rágótabletta lévén, beadásuk könnyű, mivel kedvencünk számára olyan, mint egy jutalomfalat. A legbiztosabb a külső- és belső élősködők ellen hatékony és kombinált, szívférgesség megelőzésére is alkalmas készítmény. A tabletták alkalmazása esetén ajánlott valamilyen gyógynövényes májvédő étrendkiegészítőt is kúraszerűen adagolnunk kedvencünknek. Példa a jelenleg forgalomban lévő tabletták közül: https://hazikedvencpatika.hu/index.php?route=product/list&keyword=frontpro&description=0

https://hazikedvencpatika.hu/index.php?route=product/list&keyword=adtab&description=0

Ha mégis inkább a nyakörv mellett döntünk, a nyak körméretének megfelelő nagyságút válasszunk, viszonylag szorosan helyezzük fel, és hatásideje alatt folyamatosan legyen az állat nyakán, mert hatását csak így fejti ki folyamatosan. A nyakörvek akár hét hónapi védettséget is nyújthatnak, de nem a leg hatékonyabb megelőzési módok közé tartoznak. Pl: https://hazikedvencpatika.hu/index.php?route=product/list&keyword=nyak%C3%B6rv&description=0

A spray-vel a szem és a fül kivételével az állat egész testét be kell permetezni. Inkább fiatal korban, kis testméretnél ajánlott, amikor még egyéb szerrel nem kezelhetők. Nagyobb testű állatokon használata nehézkes és gazdaságtalan. Pl: https://hazikedvencpatika.hu/fypryst-spray-100ml-2623

A samponok azonnal kiírtják az élősködőket, de nem nyújtanak további védelmet a megelőzéshez.

A spot-on készítményeket a szőrt félrehajtva, közvetlenül a bőrre kell juttatni, innen felszívódik, és használati utasításon szereplő ideig biztosít hatékony védelmet. Pl: https://hazikedvencpatika.hu/index.php?route=product/list&keyword=spot-on&description=0

Az információk pontosítása és a tévhitek eloszlatása fontos a kullancsokkal kapcsolatos megfelelő védelem érdekében. Rendszeres ellenőrzés és megfelelő kullancsirtó kezelések alkalmazása segíthet csökkenteni a kullancscsípésből eredő kockázatokat.