Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Macska Őfelsége táplálkozási igényei

Macska Őfelsége táplálkozási igényei

Előbb vagy utóbb mindenki „macskás” lesz csak még nem tud róla!

Gyakran hallom kutyás gazdiktól, hogy ők csak kutyások, a macskákat ők sem és a kutyájuk sem szereti. Sok éves tapasztalatom az, hogy ez azonnal megváltozik, ha mégis egy cica kerül a családba. Előfordul, hogy bedobják az udvarunkra, esetleg a gyerek hoz haza vagy kér egy édes kis nyávogót.

Oh de boldog is a szívem, amikor a üzletünkben úgy kezdik a vásárlást, hogy „sosem gondoltam volna magamról, hogy egy macskát így fogok szeretni!”  smiley smiley smiley

A macskát nem lehet nemszeretni! Ez van, ellenállhatatlanok! Észre sem vesszük és már uralkodnak is felettünk. Ők döntik el, hol alszanak, hol melegednek,kivel barátkoznak, hol- és mit esznek.  Persze közben ők is imádnak bennünket és ezt szívesen bizonygatják is gyakori dorombolással és dörgölőzéssel!

Sajnos éppen ezért a helyes etetésük nem kis feladat. Figyelembe kell vennünk a cicus életkorát, testalkatát, életmódját, esetleges betegségeit. Mindezek ismeretében kell kiválasztanunk a számára legideálisabb táplálékot, úgy hogy egészségét minél tovább megőrizzük és hogy meg is egye amit kínálunk neki.

A macskák úgynevezett obligát húsevők, így táplálékuk legnagyobb részét állati eredetű összetevők alkotják, de szükségük van kevés növényi eledelre is. Mivel a természetben sok kistestű zsákmányállatot fogyasztanak, azok gyomrában lévő növényeket is elfogyasztják. De aki azt gondolja, hogy nem kell semmivel etetni, fogjon egeret, annak azt mondom, hogy ő meg vadásszon bölényeket és ne hamburgert egyen. angry

Visszatérve a táplálásra, kizárólag hússal etetni őket nem egészséges! Szervezetük a sokszor keveset evésre van kitalálva. Törekedjünk arra, hogy legalább kétszer egyen kedvencünk. Jó módszer, ha a száraztápot egésznap előtte hagyjuk és a nedveset pedig reggel és este kínáljuk őfelségének. Sajnos a cicák könnyen rászoknak egyfajta nedves eledel vagy husika fogyasztására, amitől olyan válogatósak lesznek hogy képesek akár éhen is halni ha nem az áhított eledelt tesszük eléjük. Szoktassuk ezért változatos táplálékra!

Eledele mindig legyen szobahőmérsékletnél is picit melegebb, úgynevezett testhőmérsékletű, imitálva a természetben élő eleségállatokat. Szívesen választja a húsra emlékeztető anyagokat és jó ha tisztában vagyunk azzal is, hogy az édes ízeket nem kedveli.

Kizárólag nedves táppal etetni nem szabad kedvencünket, mert rágni kell a fogkőképződés megelőzése érdekében, amire a száraztápok kiválóan alkalmasak.

Kereskedelmi forgalomban kapható száraz és nedves tápoknál fontos szempont a prémium kategória választása, mert ezekben a tápokban van a legmegfelelőbb arányú állati eredetű fehérje és ásványi anyag. Ezen termékek hosszú-, alapos- és szigorú kutatómunka eredményei, biztonságos és korszerű táplálék-összetételt garantálnak, amit a gyártók folyamatos fejlesztéssel biztosítanak.

Ha mégis inkább magad állítod össze őnagysága eledelét, akkor ne feledkezz meg a macskáknak gyártott komplex vitaminkészítményről sem!

Tejet csak laktózmentes vagy feldolgozott (pl.: tejföl, joghurt, túró, sajt) formában kaphat, mert a benne lévő tejcukrot nem tudják megemészteni. Kapható már finom cicatej is, melyet állatpatikában vagy igényesebb szakboltokban is be tudsz szerezni.

Vízivási szükségletük sajnos viszonylag alacsony, így könnyen előfordul, hogy vizeletük besűrűsödik és húgykő képződik. Jó módszer, ha otthonunkban több helyre több féle anyagból (pl. műanyag, fém, kerámia, stb.) készült vizestálat teszünk le. Az én cicáim például imádnak a szobai csobogóból, vagy a kutyák táljából inni. smiley

Egy biztos, csak imádni lehet Őket! Kívánom, hogy Te is hű alattvalója tudj lenni cicusodnak még hosszú-hosszú évekig!

„Ha egy macska nyávog a lábadnál és felnéz rád, az élet mosolyog rád.”

(Kedi - Isztambul macskái c. film)